onsdag 30 mars 2011

Det bidde en mössa

Hmmm... undrar vem som skulle bli glad att få den här? Själv använder jag inte mössor. Mars mysteriestickning är klar. Den var jätterolig att göra och jag lärde mig något nytt: att sticka kanten längst ned ("knitted on/attached I-cord"). Jag började med att lägga upp maskor längs kanten runt hela mössan. Därefter la jag upp 3 maskor på två strumpstickor och stickade ena änden till rosetten så här: Sticka 3 räta maskor. Dra maskorna till höger sida av samma sticka. Sticka dem igen på samma sätt (trådänden är då på 3e maskan längst bort). Det här bildar en rund rem som stickas till önskad längd. Därefter stickade jag in remmen i kanten, tutorial över hur kanten stickas finns här: http://www.knittingatknoon.com/atticord.html. Avslutningsvis stickade jag den andra änden till rosetten på samma sätt som den första genom att fortsätta på de 3 maskorna i slutet av mösskanten. Avslutade genom att sticka 1 rät m, 2 m tillsammans, drog den första maskan över den sista. Himla fiffigt tycker jag, kul att lära sig något nytt.

Mönstret till mössan finns här.

måndag 28 mars 2011

Avslutade småprojekt

Virkade blommor så nu är projektet klart.

Sydde fast alla delar så nu är påskhararna klara (Craft & chocolates påskpyssel, hennes är mycket sötare än mina). Ser ut som den vita haren har mustasch, jaja...

Får ju inte påbörja något nytt nu men kunde inte hålla fingrarna i styr så jag påbörjade och avslutade en disktrasa i går kväll. Mönster här. Fick improvisera eftersom mönstret inte riktigt stämde (tyckte jag).

Ha en skön måndag!

söndag 27 mars 2011

Påskharar

Hakade på lite i påskpysselveckan hos craft&chocolate, tänkte jag kunde testa att virka amigurumis. Håller som sagt på att färdigställa mina halvfärdiga projekt och det här var ett av dom.

Kan inte begripa varför inte mina bilder syns längre, något verkar ha hänt med inställningarna? Verkar som att man måste klicka på det minimala fotot högst upp för att kunna se det.

Färdigställande

Det är mycket rött här nuförtiden, det här är samma garn som väskan i tidigare inlägget. Gjorde klart blommorna till kökshandduken och grytlapparna idag, skönt att göra klart saker och inte bara påbörja nytt hela tiden. Så nu ska jag fortsätta att färdigställa påbörjade saker ett tag fram över. Vi får se hur länge det håller.

torsdag 24 mars 2011

Virkad väska


Det är svårt att fota rött. Väskan är virkad i det sista röda garnet från en röd tröja jag repat upp. I blommorna är röda träkulor fastsydda, även de från second hand. Det är mitt bidrag för mars i Ravelrys Bag-a-month-club. Varje månad finns en eller flera stickade eller virkade väskor att välja mellan. Perfekta lite mindre och roliga projekt tycker jag.

måndag 21 mars 2011

Fyndat knyppelpinnar

Ibland blir man så glad. Det blev jag när jag hittade en påse med 24 par nya knyppelpinnar för 25 kr. Hittade även en guldig blus som det ska bli tygknappar och blommor av. Och 4 par jeans á 5 kr till jeanstrasmattan som planeras.

Att det är vår gör inte saken sämre.

Ha en härlig vårlig måndag!

söndag 20 mars 2011

CAL, virkade rutor

Har gått med i Ravelry´s 2011 Crochet Block-a-month group. Varje månad presenteras 2 stycken 12"-rutor och en 6"-ruta. Virkar man en 12"/månad så resulterar det vid årets slut i en lite mindre pläd och såklart blir den större om man gör 2 stycken/månad.

Nu blir inte mina 12" (30 cm om jag räknat rätt?) utan de är 17 cm så jag får nog virka några extra om jag ska få ihop till en pläd. Jag virkar inte de rutor som jag inte gillar förstås, däremot så kommer jag nog att göra flera av de jag tycker om. Kanten på den färdiga pläden tror jag kommer att bli caffe latte-färgen (eller mullvad eller vad den nu kan tänkas kallas för). Garnet jag använder är Järbos Nya Fuga, 50% ull och 50% akryl. Vill ha en varm och mjuk pläd som dessutom inte kostar multum att tillverka.

Ovanstående två rutor är mars månads 12"-rutor och jag bara älskar dem, tycker de är kanonfina. Är jättenöjd med mitt färgval också, lite förvånad att det inte blev något lila (får ta det på nästa pläd) :-)

Börjar kunna läsa engelska mönster, har även blivit varse att virktermer heter samma sak på engelska och amerikanska men betyder olika saker. Mycket förvirrande.

Håller nu på att virka ett par superfina rutor från januari-februari också.

Tråkigt när inte mina foton blir så bra som jag vill. Därför har jag bestämt mig för att investera i en kamera, ytterligare en present till mig själv :-)

Har suttit i solen lääänge idag och känner mig lite bränd i ansiktet och vimmelkantig men vad härligt det är med vår!

Ha en bra söndagkväll!

Ledtråd 2 klar, Mysteriestickningen

Tror fortfarande att det kommer att bli det jag trodde efter första ledtråden, vi får väl se.

Här är länken till Mystery 220.

Nej, det här duger inte. Tillbaks ut till solstolen :-)

lördag 19 mars 2011

Har blivit skvatt KALen

Har vidgat mina vyer en aning, har utforskat Ravelry. Naturligtivs är det som att komma in i en godisbutik, det finns hur mycket som helst. Bl a dessa "along"-grupper som jag just nu älskar att deltaga i. Så nu har jag gått med i några till, hihi. Gemensamt för alla är att det är lite mindre projekt och då kan man ju ha flera på gång samtidigt.

Den första KALen jag ska presentera är 220 Mystery KAL. 220 står för 220 yards, är väl ca 200 meter, garn. Mer ska inte gå åt. Varje vecka publiceras en ledtråd vilka i slutet av månaden leder till ett färdigt projekt. Nu hoppade jag på den här för ett par dagar sen så det ligger redan tre ledtrådar ute och jag har därmed lite att sticka ifatt. Så här ser det i alla fall ut efter att jag stickat första ledtråden. Om det kommer att bli vad jag tror så kommer det nog att passa bra på en lite rödlätt donna. Själv passar jag inte alls i såna och det är inte riktigt mina färger tror jag. Men det kan ju bli något helt annat än det jag tror förstås, spännande är det. Tycker det här Järbo-garnet är jätteskönt att sticka i, roligt med de fina färgskiftningarna.

Har precis fått veta vilken typ av garn som ska användas i aprils mysterium så jag blir nog "tvungen" att göra ett besök hos min garnhandlare om en stund.

Vad trött man är på det här vita utomhus! Är dessutom gråmulet och tråkigt, kanske får vi lite sol senare?

Hoppas ni får en fin lördag!

fredag 18 mars 2011

Rapport från vävstugan

Nu händer det saker! 5e gången på vävcirkeln tog jag mina första skälvande vävslag på Beda efter att ha förberett och ha satt upp väven. Har varit med på i princip alla moment som krävs för att sätta upp en väv, lärorikt och roligt. Är så tacksam för att dessa kunniga kvinnor tålmodigt delar med sig av sina kunskaper till en nybörjare som jag. Resultat kommer senare.

Utanför är det en gråmulen, kall och blåsig dag med löften om snöfall. Isch...

Ha en skön fredag!!

söndag 13 mars 2011

Knyppelstund, effektivisering och virkning

Har precis tagit fram knyppeldynan. Får se om den åker tillbaka lika kvickt som sist eller om jag kanske klarar mig själv en bit utan knyppelfrökens hjälp? Knypplar en "trasmatta", man övar på olika bottnar. Min ser mer ut som en hängmatta dock, hihi. Det ska bli ett bokmärke (om det blir klart nån gång vill säga).


Har även ägnat mig lite åt att skära mattrasor. Fick tipset av en jobbarkompis och det går så mycket snabbare än att klippa eller riva. För att inte tala om att det i princip är dammfritt, när jag sedan nystar trasorna ställer jag mig utomhus. Nu har två av mina fingrar plåster, den kniven är farlig!!
Sen har jag nog farit lite med osanning i mitt förra inlägg. Rundvirkning är nog helt enkelt att man virkar "runt" från samma sida hela tiden. Och varvvirkning är när man vänder och virkar baksidan tillbaka. Men jag är inte säker. Jag tror i alla fall att jag virkat mina grytlappar i varvvirkning :-) Det går så snabbt och är så kul att det nu även blir en kökshandduk till den röda familjen. Ska även efter goda tips från bloggvänner virka blommor så de blir riktigt vårliga!
Har inte hängt med i bloggvärlden idag, ska sätta mig med datorn ikväll och kolla runt lite.

Nu till knyppeldynan.

Hoppas ni har en skön söndag!


lördag 12 mars 2011

Jag lär mig virka: Knutmaskor

Efter att ha virkat hälften av min african flowers som ska bli en väska insåg jag att det inte alls är stolpar jag virkar utan något helt annat som inte finns nämnt i någon av mina virkböcker. En alldeles egen maska! :-) Som vanligt när jag ska göra något är jag otålig, det ska gå snabbt och då blir det ibland lite fel. Så nu har jag bestämt mig för att gå i virkskola, jag ska lära mig olika tekniker och mönster. Har två fina virkböcker att använda, för att inte tala om den här fantastiska bloggvärlden där det finns hur mycket skoj som helst att hitta. Jag fick inspiration till att prova på att virka knutmaskor på den förträffliga bloggen VirkPia. Som vanligt blir inte mina foton så bra men det här är rundvirkade grytlappar i knutmasksteknik (VirkPia har bättre bilder). Det går att virka i varvvirkning också men jag tyckte det verkade lite jobbigt att behöva ta av och fästa tråden efter varje varv så det spar jag till en annan gång. Det blir en annan effekt då, det blir knutar på varje varv. Vid rundvirkning blir det ju på varannat, eller snarare varannat på ena sidan och varannat på den andra. Om man virkar med knutmaskor blir arbetet ganska tjockt, alldeles utmärkt till grytlappar med andra ord.

De här grytlapparna får jag nog lägga undan till jul. Borde skämmas för att lägga ut något juligt när alla går och suktar efter våren och vårfärger :-)

Nu ska jag göra det där tråkigaste jag vet, nämligen städning. Det brukar bli många pauser framför datorn :-) sen är det en massa frön som ska sås, tomater och lite annat skoj. Får nog passa på att vara ute en stund också, vi har faktiskt lite sol här nu och det ska bli molnigt framåt dagen.

Ha en skön lördag!!

fredag 11 mars 2011

Pontus och disktrasorna


Först tar man nystanet så här med höger innerklo,
och sen måste man koncentrera sig lite.. och lägga över nystanet till vänster tass..
och vips så blir det så här fina disktrasor!!

Nu var jag väl duktig matte??

Lite fredagslycka

Mina tankar går idag till alla människor som utsatts för naturkatastrofen, än så länge tror jag bara Japan är drabbat. Har följt livesändningarna från Japan idag. Plötsligt blir det jag brukar klaga över väldigt futtigt.

Skäms därför nästan för att lägga upp nedanstående inlägg, men det gjorde mig väldigt glad:

Idag fick jag ett paket med garner som jag köpt av härliga 4U2. I paketet låg även en present för att jag gissat rätt i måndagstävlingen, ett ljusgrönt bomullsgarn. Gulle dej, tack!!! Fotot gör inte garnet någon rättvisa, det är så fina färger och lyster och ett riktigt mjukt, härligt garn.

Har ingen aning om vad det ska bli än, får ligga och gotta till sig ett tag. Kanske någon har något bra tips?

Med förhoppning om att tsunamin inte drabbar fler samt att ni får en härlig fredagkväll!

tisdag 8 mars 2011

Trasor trasor

Vad har jag pysslat med de senaste dagarna då? Har inte blivit något direkt skapande, däremot upprepning av stickat, klippeliklipp av jeans (ska väva en jeans-matta) och t-shirts (ska virkas mera väskor förmodligen). Det dammar något kopiöst så nu tänker jag få högen jag har klar, sen städa. Sen blir det nog till att vänta till våren när det går att sitta ute och göra dessa sysslor.

Råttan framför korgen är ingen dammråtta utan en liten virkad myntaråtta, gjorde ett gäng till katterna. Nu är de ganska misshandlade med trådar som sticker ut här och där och överallt men de älskar dem och det var ju det som var meningen.

Sen har ju solen synts till en hel del vilket faktiskt ger en förhoppning om att det kanske blir en vår trots allt.

Ha en skön kväll!

fredag 4 mars 2011

Häng på Create-a-long!

Låt kreativiteten flöda och häng med på:  http://creatingalong.blogspot.com/

Lila batik




Men hur snyggt är inte det här? Fotot gör inte tyget rättvisa, taget i ett mörkt rum, men vill visa det för jag tycker det är så vackert. Hittade det på 2-hand och bara älskar det, fick det för en guldpeng. Vet inte riktigt vad jag ska göra med det, tycker det är så snyggt så jag skulle kunna hänga upp det som en tavla på väggen. Det får ligga och gosa till sig ett tag tror jag.

Köpte även några andra fina gamla dukar, men dem spar jag till en annan gång.

Dille på papperspärlor

Nu har jag fått dille på att göra papperspärlor också. Om jag får en tidning i handen läser jag inte vad som står där utan ser bara färgerna: Det där skulle bli snygga pärlor!

Trevlig fredagskväll på er!

Virkad korg av T-shirts

Fick lite "garn" över efter min T-shirt-väska. Behövde en liten korg till garnstumpar och små tygrester som blir över (jag slänger ju inget, kan användas som stoppning till något framöver). Och VIPS så var korgen klar.

Halsband av papperspärlor

Papperspärlor, träpärlor och en virkad blomma. Snart är det vår!


Dille på blommor

Yttepyttesmå virkade blommor. Tillverkade för ett speciellt ändamål, fortsättning följer...

torsdag 3 mars 2011

Fått en present


Dålig bild tyvärr, men fick den här korgen att ha nystan i av min mamma. Från Indiska och helt underbar, tillverkad av återvunnet (tror jag) papper. Visserligen från ett land långt härifrån men ändå. Och det här ett par dar efter att jag gjorde papperspärlor av gamla tidningar. Ibland undrar jag om vi är släkt :-)

God Natt!

Pillerjobb, Maeva-sockorna


Den här stickningen kräver min fulla koncentration, helst ska det vara helt tyst och inga katter eller barn som påkallar uppmärksamhet. Värsta pillerjobbet. När jag väl tror att jag förstår det engelska mönstret tappar jag stickor och maskor och svär för mig själv och tappar bort var jag var i mönstret, hihi.

Nu har jag fått en stoooor del av egenskapen envishet så inte ger jag upp inte. Frågan är när sockorna blir klara, innan årsskiftet måntro?

Det påbörjade mönstret syns knappt på bilden men det finns ett mönster där, jag lovar, sen ser det kanske annorlunda ut än det egentliga mönstret men det är en annan historia :-)

Sen har jag lärt mig ett nytt uttryck som jag garanterat kommer att drabbas av i det här fallet: SSS = Second Sock Syndrome.

Ha en bra torsdag out there!

onsdag 2 mars 2011

Mer bokrea

Nämen, idag kom det ett paket till mig! Från mig själv. Undrar vad jag kan ha gjort för att förtjäna detta?
Nu är det bokstopp till nästa rea.

tisdag 1 mars 2011

Papperspärlor

Har varit sugen på att göra pärlor av papper och nu blev det av:

 En tidning skulle slängas och färgerna på omslaget tilltalade mig:
 Fick ut 36 delar av de två omslagen:
 Och efter lite pyssel så har jag 36 pärlor. Unika och fina tycker jag.
Nu ligger de på tork. Återstår att lacka dem, leta fram passande pärlor och göra ett vårigt halsband.

Här visas hur du gör: http://svenska.yle.fi/matochfritid/hobbyartikel.php?id=2656

Ha en skön kväll!